zaterdag 19 november 2016

Isothermische Ida


Iedere zondagavond stapt ze gezwind de trein op, richting kot. Overbeladen, echt een studente. Een studente die thuis kost meeneemt in 'plastieken pottekes' en iedere zaterdag haar boodschappenlijstje af geeft voor haar ingrediënten, die ze ook mee sleurt in een aftandse isothermische zak met reclame op.
Of ik haar een deftige isothermische zak kon maken, een compactere, een gemakkelijk draagbare en eentje in kraft-tex. Tuurlijk dochter! Alles in het kader van gezonde maaltijden op kot. Uiteindelijk 3 eisen waarvan ik er maar aan 2 kon voldoen. 


Materiaal: k-bas


Ik kan niet zeggen dat het van een leien dakje liep het assembleren van deze tas. Als basisidee nam ik de Ida uit Mijn Tas, de diepte nam ik op 17cm (gemeten zodat er koelelementen en plastieken pottekes gemakkelijk maar vooral praktisch stapelbaar in kunnen). De isothermische binnenvoering knipte ik uit zakken van een dokter in de pizza. De kraft-tex werd de grijze, schoon in combinatie met de jeanskleurige tassenband. Ik besloot de binnenzak niet aan de buitenzak te hangen. Ik vreesde dat mijn machine de lagen kraft-tex en isothermische laag niet zou aankunnen. Dus maakte ik ze afzonderlijk. Enig nadeel is de twee ritsen die ze moet openen. maar ach, da's het minste, niet?


Mijn eerste obstakel kwam ik tegen door een, laat het ons zo zeggen, beoordelingsfout. De buitenband van zowel binnen-als buitentas bleken te kort. Enkel de zijkant van de tas is hiervan uiteindelijk getuige van het noodzakelijke stuk dat ik er tussen moest zetten.  Mijn tweede obstakel bleken de rondingen in de hoeken van de tas, het detail dat dit ontwerp juist mooi maakt. Door de niet rekbaarheid van kraft-tex, kwam ik in de problemen bij het ineen steken van dit exemplaar. Ik loste dit op door in elke hoek onderaan een neepje mee te stikken, alsof het zo hoort. De tas staat zo iets breder onderaan. Mijn derde en gelukkig laatste obstakel was het besef dat er een schouderriem aan hoorde. Gemakkelijke draagbaarheid weet je wel? Door de vorige obstakels op te lossen ontbrak me de moed om deze hindernis ook nog te nemen. Ze is tenminste compacter, minder schreeuwerig dan een reclame zak, in kraft-tex én home made! 
2/3, ik ben tevreden en wat belangrijker is, zij ook! 


9 opmerkingen:

 1. Maar wow, karla! Die obstakels leidden wel tot schone of praktische details. Dat extra deel in de zijkant?! Top! Die hoeken, goed opgelost, extra stabiel op die manier! En dat derde obstakel, sja, ik snap dat je daar geen zin meer in had. Maar niks dat 2 d-ringen, en stuk tassenband, 2 musketons en een paar holnieten niet kunnen oplossen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Maar dan moet ik weer tornen en daar had ik genoeg van. Ik wacht gewoon of de studente het te lastig vindt om deze zo te dragen, indien wel, doe ik er met veel gemor een schouderband aan...

   Verwijderen
 2. Waauuw, dit ga ik onthouden voor als het binnen een paar jaar ook zover is bij ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Pottekes" meenemen... Voor mij geen nostalgie... Ik was veel te lui om al die dingen mee te nemen (en de keuken van mijn kot was veel te goor om in te koken). Maar je dochter kan haar "pottekes" in stijl meenemen. Die zak is superleuk. Als oplossing om het door de stad mee te nemen naar haar kot, kan ze het handvat van haar koffer toch ook door de riemen steken? Zo zou ik het oplossen, zodat ik niets zwaar hoef te dragen... Want een schoudertas begint na een tijdje toch ook zwaar te wegen? In ieder geval... het ziet er supermooi uit. Ik wou dat ik dat ook kon...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw! Bij mij kruipt er zondagavond één potje met restjes bij in de valies, maar voor wie een volledige boodschappenlijst naar kot moet sleuren is dit wel de perfecte zak. Keigoed idee, die isothermische zakken verknippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw dat is nog eens een valies! Top-kot-gerief!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt schoon en dat ligt niet alleen aan de naam van het basisconcept van de tas ;)

  BeantwoordenVerwijderen